+36 70 163 7998

/

kanyargo@paty.hu

2024 nyári menetrend

2024-06-23 17:08:37


Felhívjuk tisztelt utasaink figyelmét, hogy június 24-én hétfőn életbe lép a szokásos nyári menetrend.

 

Egyúttal felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a VOLÁNBUSZ járatainak jelentős átszervezésére került sor, mely a nyári szünet kezdetétől, most szombattól érvényes. Amint az ismert, az új M1 autópályacsomópont lehetővé tette egy közvetlen kelenföldi kapcsolatot biztosító gyorsbusz indítását, mellyel a fővárosba ingázóknak szombat reggeltől mindössze 20 perc alatt elérhető lesz Kelenföld.

 

A többség számára előnyös változás azonban kisebb hátrányokkal jár: az új gyorsbusz Budapest felé – járatsűrűségben, eljutási időben és kényelemben nézve – jelentős előnnyel tudja biztosítani az eljutást a MÁV-val kombinált beingázási megoldásokhoz képest. Mivel a Biatorbágyi vasútállomás elérési igénye lényegesen csökkenni fog, a VOLÁNBUSZ döntése szerint a 778-as járat a jelenlegi formában megszűnik (a 782-es alapszintan továbbra is biztosítja a Páty-Biatorbágy kapcsolatot). Emellett – az Önkormányzat elképzelése szerint – a KanyarGO Biatorbágy irányában szeptember 2-tól a vasútállomás helyett elsődlegesen a biatorbágyi iskolák, munkahelyek Pátyról való elérését szolgálja és csak másodlagosan a vasúti kapcsolatot. A KanyarGO járművei a Ritsmann és Szentháromság téri iskolákat, valamint az Innovatív Technikumot szerződéses járat formájában, vagyis „iskolabuszként” fogja bekapcsolni, a Biatorbágyon dolgozó pátyiaknak pedig a vasútállomáson lehet majd átszállni a ViaBusz járataira. Páty területén a középpontban továbbra is a Bocskai iskola diákjainak minőségi kiszolgálása marad, de a betétjárati útvonalak között – egyelőre kísérleti jelleggel – meg fog jelenni Mézeshegy bekötése is.

 

A KanyarGO szeptemberi menetrendjének elkészítése folyamatban van, azt hamarosan közzétesszük. A Pátyot érintő helyközi menetrendek itt tekinthetők meg:

 

773,774 Budapest-M1-Páty-Budajenő-Zsámbék https://www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/vonal-lista/vonal?menetrend=2820

 

782 Budapest-Páty-Biatorbágy-Etyek https://www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/vonal-lista/vonal?menetrend=2824&menetrend_id=780&dir=to

 

781, 783, 785 Budapest-Páty-Zsámbék https://www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/vonal-lista/vonal?menetrend=2835&menetrend_id=780&dir=to

 

 

Tudta … ?

·         … hogy a KanyarGO utasainak döntő többsége diák, arányuk mintegy 76% körüli?

·         … hogy a KanyarGO legnagyobb érdemének a szülők tehermentesítése tekinthető, mégpedig az iskolai házirendhez viszonylag pontosan igazodó, kvázi háztól-iskoláig/iskolától-házig megoldott, ún. „biztonságsziget” jellegű szállítás miatt?

·         … hogy a biatorbágyi egyházi, nemzetiségi, kéttannyelvű, szakgimnázium jellegű iskolákba már jelenleg is csaknem 70 pátyi és településkörnyéki diák jár át naponta és ez a szám szeptembertől elérheti a kilencvenet?

·         … hogy a KanyarGO járatszervezését eddig kettő „órarenddel” rendelkező célpont (Bocskai iskola és a vasútállomás) között kellett megszervezni, de ezekhez szeptembertől hozzáadódik öt célhely (két egyházi iskola, a Ritsmann iskola, a BIT házirendjeinek és a ViaBusz) „menetrendjének” igénye, ami csakis kompromisszumokkal, viszonylag bonyolult járatszervezéssel lehetséges? 

·         … hogy a KanyarGO átalakításával kapcsolatban májusban közreadott kérdőív kitöltésében – bár minden településrész kivette a részét – 31%-os részvétellel a mézeshegyiek voltak a legaktívabbak

·         … hogy a kérdőív 120 válaszadója közül a KanyarGO szerepváltását („vasútállomás helyett elsősorban a biatorbágyi iskolákhoz”) támogatók részaránya 50 % volt és a kategorikus elutasítók aránya csak 5 % körüli volt?

·         … hogy Mézeshegy bekapcsolását a válaszolók 62%-a támogatta és csak 6%-a ellenezte?

hogy a 2019-ben indított biatorbágyi ViaBusz esetében is csak utólag, 2021-ben lettek bekapcsolva a zártkertes övezetek és mivel érdemi járműkihasználtságot mutattak, végül a mintegy napi 3-5 új betétjárat véglegesítéséről született döntés?Összes hír megtekintése